Lentokoulutus

Ultrakevytlentäjän lentokoulutus MILKistä

Lentokoulutus annetaan ultrakevyillä lentokoneilla. Henkilölle, jolla ei ole aiempaa lentokokemusta, lentokoulutus sisältää vähintään 25 tuntia koululentoja. Purjelentäjille ja moottorilentäjille on omia koulutuspaketteja, jotka sisältävät tarvittavat lentotunnit.
Lentokoulusta annetaan kerhon jäsenille läpi vuoden, pääosin se keskittyy kuitenkin varsinaiseen lentokauteen eli keväästä syksyyn. Talvella lentäminen jää vähäiseksi, sääolosuhteista ja lyhyistä päivistä johtuen.

Koululennot lennetään pääsääntöisesti Nummelan ja Kiikalan lentopaikalla. Radioliikenteen oppiminen ja muun lentoliikenteen huomioiminen tulee luonnostaan lentokoulutuksen aikana tutuksi. Matkalennolla käydään myös isoimmilla lentokentillä, esim. Turussa ja/tai Tampereella.
Koulutuksen lopussa oppilas suorittaa lentokokeen tarkastuslentäjän kanssa ja saa ultrakevytlentäjän lupakirjan (UPL).

Lentotunnit

Oppilaalla on oma nimetty lennonopettaja, jonka kanssa sovitaan molemmille sopivia lentoaikoja ja varataan konetta sähköisestä varauskalenterista. Säätila (mm. tuuli, pilvikorkeus, näkyvyys) vaikuttaa lentotunnin toteutumiseen ja onkin hyvä varautua siihen, että jo varattuja koululentoja voidaan joutua sovittelemaan uuteen ajankohtaan. Koululennon pituus on usein noin 40–60 min, riippuen tehtävästä. Koulutuksen loppuvaiheessa matkalennoilla voi lentää pidempäänkin kerralla.

Teoriakoulutus

MILKin teoriakoulutus on järjestetty viime vuosina niin, että se käyttää SIL verkkoteoriaa, johon on lisätty  lyhyitä luokkaopetus-jaksoja. Toki lentoteoriakurssin voi myös suorittaa itsenäisesti verkko-opiskeluna. Luokkaopetuksen suurin etu on yhdessä oppiminen ja se, että voi tarvittaessa kysyä heti. Myös muiden oppilaiden kysymykset ja tuntien aikana käytävä keskustelu on kokemuksemme mukaan hyödyllistä ja mielenkiintoista ja auttaa uutta lentäjää omaksumaan tarvittavia tietoja ja taitoja.

Teoriakurssi alkaa yleensä vuoden alussa ja se jatkuu kevääseen. Koulutusaiheita on yhteensä 13. Jokaisen koulutusaiheen kuuluu koe.

Lentämisen kannattaa aloittaa, kun suurin osa teorioista on käyty läpi ja kokeet on suoritettu. Kun tieto perusmenetelmistä on olemassa, voi keskittyä varsinaiseen lentämiseen. Teoriaosuuden jo suorittaneet voivat aloittaa lentokoulutuksen milloin vaan.

Perusvaatimukset ultrakevytlentäjän lupakirjan (UPL) saamiselle

Perusvaatimus UP-lupakirjan saamiseksi on 17 vuoden ikä. Lentokoulutuksen voi aloittaa jo 16-vuotiaana. Normaali terveys riittää, silmälasit eivät ole este.

Ennen koululentojen aloitusta kannattaa hankkia lentäjän lääketieteellinen kelpoisuustodistus, ns. medikaali, jota varten pitää käydä ilmailulääkärin tarkastuksessa. Näin varmistat, ettei ole esteitä saadakseen lupakirjan.

Mitä maksaa?

Oppilaalle jolla ei ole aiempaa lupakirjaa, isoimmat erät ovat:

  • teoriakoulutus (noin 700 €)
  • lentotunnit (vähimmäistunnilla noin 4500 €, usein hieman enemmän). Koululennot (ja myöhemmin myös harrastelennot) maksetaan kuukausittain. Kerho lähettää laskun seuraavan kuukauden alussa.

Sen lisäksi tulee vähän muitakin kuluja, kuten

  • Jäsenmaksut (kerhon liittymis-ja vuosimaksut)
  • Käynti ilmailulääkärissä, lääketieteellisen kelpuutuksen maksut Trafille
  • Tarkastuslento
  • Lupakirjamaksut
  • Materiaalikustannuksia (esim. lentopäiväkirja, ilmailukartat jne.)

Hinnastosta löytyy lisätietoa tällä sivulla (oikealla)

Yhteystiedot

Kerhon koulutuspäällikkö on Armin Züger, Puhelin: 040 512 1464 (illalla)
Sähköposti: koulutus (ätt) milk.fi

Lisätietoja

Dokumentti selittää tarvittavat toimenpiteet ja tehtävät perusoppilaan näkökulmasta (päivitetty 16.12.2018)

Tärkeimmät kysymykset, jotka me haluamme kysyä sinulta.

Ota yhteyttä ja tule meille lentämään itsellesi lupakirja!